A jövő energiaforrása a nap és a szél! 

Mindez természetesen egyre megfizethetőbb kiépítési lehetőségekkel, és ami a legfontosabb INGYEN energiával párosul!

A fosszilis energiák végesek és természetesen egyre drágábbak. A hálózati villamos energia ára is mutat némi emelkedést, de közel sem annyit, mint például a gázé. Míg a gázellátás néha problémákba ütközik, vagy éppen a minőségével vagyunk elégedetlenek, ugyanakkor a villamos energiából túlkínálat van az energiapiacon! Egy jól megtervezett és kiválóan működő napelemes rendszer a lakásunk “fizetős” energiafelhasználását képes az ötödére csökkenteni! Sajnos a napelemes rendszerek kiépítése még nem a legolcsóbb technológia, de szerkezeti elemei a számítógép alkatrészek áraihoz hasonlóan rohamosan csökkennek! Így egyre közelebb kerülünk az INGYEN energia eléréséhez. Nem vitatható, hogy a jövő energiája a villamos áram!

Az új telepítéseknek köszönhetően globálisan 54 százalékkal bővült a villamos energia termelésre alkalmas napelemek kapacitása – derül ki a Bloomberg New Energy Finance adataiból. A bővülést elsősorban a Németországban és Olaszországban megvalósított rekord szintű telepítések hajtották végre.

A 2010-es 18,2 gigawattról így 26,5-29,4 gigawattra bővült a beépített kapacitás 2011-ben. A technológia fejlődésével egyre csökken a fotovoltaikus panelek ára. A telepített kapacitások világszerte bővültek. A napenergetikai célú ráfordítások a napkollektorokat is ide számítva 38 százalékkal 136,6 milliárd euróra nőttek 2011-ben, ezzel messze meghaladja a 74,9 milliárd dolláros, szélenergiára fordított tételt, és a teljes megújuló szegmensben végrehajtott befektetéseknek csaknem felét teszik ki.

Egy tanulmány szerint a napenergia majdnem 40%-al csökkentette az elektromos áram árának csúcsértékét Németországban. Iparkodásuknak köszönhetően az ország teljes áramellátásnak már 3%-át a napenergia fedezi, ám érdekes módon, ha az előállításról van szó mégsem a mennyiség a fontos. Ezt az „Értékességi Sorrend” (Merit Order) nevezetű, több EU tagországban, köztük Németországban is működő optimalizált besorolási rendszernek köszönhetjük, mely a leginkább költségkímélő forrásokat tartja a hálózaton, hogy az árak alacsonyan maradhassanak. (Aiolus News)

A Fraunhofer Intézet kutatásai szerint az Értékességi Sorrend (MO) besorolásának eredményeképpen a napenergia az EPEX árfolyamon átlagosan 10%-al csökkentette a villanyáram árát, illetve 40%-al a kora délutáni időszakban, amikor a legtöbb napenergia termelődik.


Lássuk hogyan is működik az (MO). Minden rendelkezésre álló áramtermelő forrást a marginális költsége (más néven határköltsége) alapján rangsorolnak, a legolcsóbbtól a legdrágábbig, ahol a legalacsonyabb ár bír a legmagasabb értékkel. A marginális költség egy további egységnyi elektromos áram létrehozásának költsége. A magasabb üzemanyag költséggel járó áramforrások magasabb határköltséggel rendelkeznek. Ha egy adott egységnyi üzemanyag X €-ba kerül, akkor kétegységnyi, már kétszer X €-lesz. Ezt a besorolást nevezzük Értékességi Sorrendnek.

Az (MO) segítségével dönthetjük el melyik forrás marginális költsége a legalacsonyabb, tehát melyik kerüljön ki az elektromos hálózatra szükséges helyzetben – például a napos délutáni órákban. Az alacsony határköltség fő célja eredetileg az olcsó üzemanyagok kiválasztása, és ez által a fogyasztók költségeinek csökkentése volt. Ezt a német piacon kezdetben az atomenergia, majd a szén, végül pedig a biogáz jelentette. Csakhogy 2 órányi napsütés nem kerül többe, mint egy, tehát alacsonyabb a marginális költsége, mint a szénnek – vagy akár bármi másnak. 

Éppen emiatt, hiába szerepel több üzemanyagmentes energiaforrás az (MO) listáján, továbbra is a nap a befutó határköltség szempontjából. (A szél ugyan szintén nem igényel üzemanyagot, a napnak mégis nagyobb hatása van az árképzésre, mivel a délutáni termelési csúcs jobban kiütközik a hálózaton, mint a szélenergia, amely inkább az éjszakai órákban intenzívebb.) A napenergia délutáni termelési csúcsa ráadásul éppen egybeesik az akkor jellemző megnövekedett fogyasztói igényekkel.

Az árak ennek köszönhetően jelentősen csökkentek. Így jelenleg Németországban a fogyasztói árak alacsonyabbak délután, mint csúcsidőn kívül, vagy a rövid reggeli időszakban.

Az időjárás tekintetében egy-két héten belül a Német időjárási viszonyok elérik hazánkat, sajnos a fenti napenergia hasznosítás, azok támogatása és legfőképpen elérhetősége egy kicsit több időt vesz igénybe mire hazánkat is eléri!

Bízzunk a napsütötte jövőben és az INGYEN energia már belátható közelségbe kerül!

Energiaigény

m2

m

Kalkulátor