Az infrapanel

Az infrapanel rövidhullámú infravörös hősugárzása arra a hőre hasonlít, amely a Naptól jut el hozzánk. Azonos hullámhosszon, de a káros fényhatás nélkül. Tulajdonképpen a hőforrásból jövő energia szinte 100%-ban átjut a levegőn. Az infrapanel a fűtött helységekben közvetlenül melegíti az embereket és a térséget anélkül, hogy a levegőt használná közvetítő anyagként. A sugárzó meleg különös hatással van a komfortos meleg érzetére, ami azt jelenti, hogy a nagyobb felületek hő leadása következtében kellemesen érezzük magunkat az alacsonyabb hőmérsékletű levegő mellett is. Az infrapanel használatával csökkentjük az épület általános hő veszteségét, tehát a belső és külső hőmérséklet-különbséget. Minél nagyobb ez a különbség, annál nagyobb a veszteség. Az infrapanel használatánál a padló és a mennyezet közti hőmérsékletkülönbség 2-3°C, ami hozzájárul a további hatékonyság növeléséhez és a takarékos fűtéshez.

 

 Az infrapanel a megtakarítás és befektetési igényessége.

 

Az infrapaneles fűtési módszernek köszönhetően a hagyományos fűtési rendszerek költségeiből megtakarítható költség 15-30%. A hőhullámok ugyanúgy működnek, mint a nap sugárzása – a tárgyakat és berendezésünket melegítik fel a helységben és nem a környező levegőt. Az infravörös hőhullámokkal (infrapanel) fűteni egészségesebb. Nem égetünk olyan tárgyakat vagy anyagokat, amelyek égésterméke a korom és egyéb káros vegyületek, amelyek rossz hatással vannak az emberi szervezetre és nem utolsó sorban környezetünkre. Az infravörös hőhullámoknak köszönhetően nincs por-áramlás. Az infrafűtés rendszerek teljesen hangtalanul működnek, nem foglalnak területet az életterünkből. A méreteik lehetővé teszik a takarékos elhelyezést a térben. A befektetési költségek alacsonyabbak, mint egyéb fűtési rendszerek esetében. A hőhullámok hosszú hullámok, 7-9 mikron méretűek. Ez a hullámhossz megegyezik a Nap sugárzásával. Ennek a hullámhossznak köszönhetően a hőhullámok azonnal létrejönnek. Az egészséges hőhullámok a környezetünkben is találhatók. Ez a jelenség megfigyelhető pl. a hegyekben, ahol napsütéses időben melegségérzetünk van mínusz-hőmérséklet esetén is.

 

Az infrapanel felhasználása - nemcsak fűtésre.

 

Az építőanyagok kiszárítása. Az előzőekből következik, hogy a sugárzás vagy elektromágneses hullámok által terjedő energiaátvitel fizikális elvének felhasználása nagyon sokoldalú. Már elmondtuk, hogy az elnyelt sugárzás vezet a testek hőmérsékletének növekedéséhez. Ha a testhez fűtés céljából akarunk energiát vezetni, olyan sugárzást kell választanunk, amely a test felszíne által elnyelődik és nem halad át rajta vagy tükröződik vissza. A sugárzás típusa tehát függ a fűtött anyagtól. Éppen az a felismerés vezet az építőanyagok szárításának új módszeréhez az infrapanel használatához. A természetes infravörös sugárzás, és a hősugárzás hatásának megfigyelése vezetett ennek felhasználásához nemcsak a termográfia, de az orvostudomány, mezőgazdaságban, állattenyésztésben, építészetben - fűtés és szárítás területén is.

 

Az infrapanel ipari felhasználása a csarnokok fűtésein túl például a lakkok szárításánál, a keményítő folyamatok felgyorsításánál is lehetséges. Az összes infravörös fűtési eljárás a tárgyak közvetlen felmelegítésének az elvén alapul, miközben nem kerül sor a környezeti levegő közvetlen felmelegedésére a hősugárzás által, így a berendezés teljes mértékben a kívánt célt szolgálja.

 

 

A klasszikus konvekciós fűtés hiányosságai az infrapanellal szemben.

 

Néhány közvetlen hatással van az egészségünkre. Az összes rendszer, amely melegíti a levegőt (fekete hő), a levegő cirkulációján alapul. A levegő felmelegszik, és felfelé áramlik. Következésképpen a hideg levegő lefelé áramlik, és melegszik. Ezzel a levegő körforgása jön létre, amelynek következménye a helység kifűtése. Minél jobban melegítjük a levegőt, annál nagyobb a levegő kiszáradása, a por, a baktériumok és egyéb káros anyagok örvénylése is. Ezek az anyagok áramlanak az egész helység levegőjében. Eredmény: magas hőmérséklet és száraz, szennyezett levegő. Ez hátrányosan hat a szervezetünkre és a hőkomfort-érzetünkre. Következő hátránya a magas energia-fogyasztás. Még rosszabb a helyzet azoknál a berendezéseknél, amelyek ventilátorral vannak ellátva. Itt nemcsak a fokozott por-áramlásra és a levegő kiszáradására kerül sor, hanem a gépezet felmelegedésére is, következésképpen a por égésére és a korom terjedésére is. A padló és a mennyezet közötti hőmérséklet-különbség elérheti a 8-10 fokot is.

 

Az infravörös sugárzás.

 

Az infravörös sugárzás emberi szemmel nem látható. Ezzel szemben a bőr érzékeli a meleget. A technika fejlődése magával hozta az infravörös sugárzás széleskörű felhasználását az élet számos területén.

Már 1800-ban William Herschel bebizonyította, hogy a Napból áradó sugárzás hosszúhullámú hősugárzás. Árad minden meleg testből és képes arra, hogy felmelegítse a környezetében levő tárgyakat. Általában a forró vízzel, gázzal vagy elektromos árammal történő fűtés esetén a hőátadás elsősorban konvekciós, azaz a meleg felszínű tárgyak átadják a hőenergiájukat vivőanyag (levegő) segítségével a környezetüknek. Azonban a hősugárzás aránya a döntő a komfortérzetünk szempontjából. 

 

A tökéletes fűtési forrás a Nap, mely hőhullámok által létfontosságú energiát közvetít felénk. A hőhullámok áthaladva a levegőrétegen a Földre érkeznek, átalakulnak hőenergiává, így melegítik a Földet és az embereket. Hogy ez a természetes jelenség megjelenhessen a lakásainkban is, hosszú távú kutatási munka eredménye. 

 

A hőhullámok történelme

 

A hőhullámokon alapuló fűtés olyan múltra tekint vissza, mint a tűz, kő és az agyag használata, valamint a később megjelenő tűzhelyek és kályhák használata, amelyek napjainkban is kényelmes meleget árasztanak. Az újdonság a fűtésben a módszer, amellyel a hőforrásokat előállítják. Hővezető, nem fémes felületek segítségével tiszta, egészséges és energiatakarékos hőt nyerünk.

 

A jobb klíma és az egészségesebb, sugárzó meleg

 

Ennek az az oka, hogy az oxigén nem használódik el, így a levegő nem szárad ki. Nem keletkeznek káros égéstermékek, amelyek csökkentik az oxigénszintet. A hőt a többrétegű szénrétegben keringő áram állítja elő, amely szigeteléssel van védve. A levegő nem szárad ki, mert a fűtőtest által átadott hő úgy halad át a levegőn, hogy nem változtatja meg fizikai állapotát. Ugyanakkor nincs hő veszteség.

Infrasugárzás

 

Tovább a kategóriában: Válasszuk az infrapanelt »
Akciós Termékek

Infrapanel és infrafűtés webáruház

Kalkulátor

Energiaigény: 0 W

Alapterület:
m2
(csak számot írjon, pl 35)
Belmagasság:
m
(csak számot írjon, pl 2,5)

Hõfok igény:
18-20 0C
20-22 0C
22-25 0C

Szigetelés és nyílászárók:
kevésbé jó szigetelésû
átlagos
szigetelt a ház és jók az ablakok

Újdonságok

INFRAPANEL Prosi Letöltése

Prospektus letöltése PDF...gomb1


ÜVEG INFRAPANEL!!!

Legújabb Exkluzív termékünk!

Az üveg infravörös fűtésű panelek a prémium kategóriában...gomb1


KERET Nélküli INFRAPANEL!!! 

Újdonság !!!

Keret nélküli lakossági

és ipari infrapaneljeink

Alacsony hőmérsékletű...gomb1


CSARNOKFŰTÉS!!!

CSARNOKOKBA 4-10m belmagassághoz!

Ipari megoldás, közcélú kivitel. Szerelőcsarnokokba,... gomb1

Facebook