Néhány szó az inverterekről

A napelemes rendszerek egyik legfontosabb alkotó eleme az inverter!

Az inverterek a lehető legkisebb veszteség mellett transzformálja a modulokból érkező áramot váltóárammá, majd betáplálja azt az elektromos hálózatba.

Cégünk által forgalmazott inverterek tökéletesen alkalmasak erre a feladatra, mivel nagyon magas hatásfok mellett jóformán veszteségek nélkül továbbítják az áramot. Nagyon fontos szempont, hogy az inverter a nap teljes időszakában hatékonyan működjön. Jól kell működnie a modulok alacsony betáplálási teljesítménye mellett is, valamint csúcsteljesítmény esetén is az összes áramot fel kell tudnia dolgozni. Ezekhez a követelményekhez különböző teljesítményű és méretű szerkezetek állnak rendelkezésre.

Az inverter

Az inverter a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer “szíve”: velük lehet a napelemek által termelt egyenáramot (DC) átalakítani a gépeink és a villamos hálózatokon használt váltóárammá (AC).

A hálózati inverterek fő funkciói:

  • A napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja
  • A váltóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el
  • Megjeleníti a termelt áram mennyiségét, monitoring rendszerrel kiegészítve számítógépen is követhető részletes információkat ad az áramtermelésről.

Az inverterek méretezése:

Kisebb rendszereket egyfázisú inverterekkel szokás szerelni (családi házaknál ez a jellemző), nagyobb rendszereket háromfázisú inverterekkel.

Az inverterek méretezésénél a beépíteni kívánt napelemek összteljesítménye határozza meg. Javasolt a kiépített rendszerhez méretezett invertert használni, mert bár az inverterek széles tartományban tudnak dolgozni, jó hatásfokkal, megfelelő méretezés mellett tudnak dolgozni.

A jó minőségű hálózati inverterek általában 2kW-nál indulnak. Ennél kisebb inverterek is léteznek, de általános szabályként elmondható, hogy minél kisebb az inverter, annál drágább az 1 Wattra jutó költsége.

Inverterek hatásfoka:

Minden inverter adatlapján szerepel egy százalékban megadott hatásfok érték, általában a következő formában: Pl. * Efficienci: 97%/96,3

A hatásfok százalékban azt fejezi ki, hogy mekkora veszteséggel dolgozik az inverter, azaz a bejövő egyenáramból az átalakítás során mennyi vész el.

A fenti példában a maximális hatásfok az ideális körülmények (tökéletes besugárzás és hőmérséklet) esetén fennáló veszteségre utalnak (3-5%). A második adat az Euro-hatásfok, ami pedig az Európában szokásos átlagos üzemelés és időjárás esetén meglévő veszteséget jelenti (3,7% ebben a példában).

A modern inverterek 95% feletti hatásfokkal dolgoznak, a legjobb inverterek 98%-osak ma a piacon.

Az inverterek élettartalma

Invertereket jellemzően 5 év garanciával kínálják a gyártók, várható élettartamuk 10-15 év. Ez azt is jelenti, hogy egy napelemes rendszernél és annak jellemzően tervezett 25 éves élettartama alatt egyszer számolni kell az inverter cseréjével.

 

A G-OLD Infrapanelekre 10 Év garanciát és élettartam szavatosságot vállalunk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Energiaigény

m2

m

Kalkulátor