Milyen elven működnek az infrapanelek?

Az infrapanelek látható oldalán a kerámiaszemcsék növelik a többszörösére az adott fűtőfelületet és segítik az infrasugarak szétszórását minden irányba, így az infrafűtőlap mint egy félgömbszerűen és minden irányba közvetíti az infrasugárzást. Teszi ezt 7-10 µm közötti hosszú hullámhosszon (mely közel azonos azzal a sugárzási tartománnyal, mellyel a nap melegíti a földet) fejti ki hatását. Ez a sugárzási tartomány láthatatlan, de érzékelhető, az emberi szervezet melegként érzékeli. A kereskedelemben fellelhető még a sima felületű és a hátoldalán szigetelés nélküli panel is, melyek ez által csak lényegesen kisebb teret tudnak ellátni infravörös sugárzással, a szigetelés hiánya miatt pedig a panelek hátoldala felhevül így szerencsés esetben az emeleti szobánkat, rosszabb esetben pedig az emeleti szomszédunkat fűtjük paneljeinkkel! A G-OLD Infrasugárzója teljes infravörös tartomány egy optimális összetételét sugározza (amely a teljes infravörös tartományt átfogó infravörös A, B és C sugárzásból áll) – mely legmegfelelőbb az emberi test számára. Az egyes hullámhosszak aránya az emberi test infra – (hő-) elnyelő képességére van optimalizálva, ezért a G-OLD Infrapanel használatakor az emberi test felső 5-6 mm-e egyenletesen, kellemesen és – ami a legfontosabb – egyszerre melegszik át a környezetében lévő falakkal és tárgyakkal együtt. Így a megfelelő behatolási mélység mellett optimális hőérzetet biztosít, a szervezet felmelegedése szórtabb, kellemesebb és hatásosabb. Az infrasugárzó által nyújtott hő megközelíti a Nap természetes és az emberi szervezet számára előnyös sugárzását. A teljes hullámhossztartomány sugárzásával így egyenletes, a bőr, illetve a bőr alattiszövetrétegek mély átmelegítésével érünk el hatékony kellemes hőérzetet alacsonyabb hőfok mellett. Amennyiben energiahatékonysági osztályba kellene sorolni a G-OLD Infrapaneleket “A+” kategóriát érdemelne, mivel hatásfoka közel 100%-os (99,8%-os hatásfok). A fűtőpanelekkel elérhető megtakarítás a hagyományos és a gázfűtésekkel szemben átlagosan 25-30%, a tavaszi és őszi időszakban akár 40-50%-os is lehet!<

LÁTHATATLAN SUGARAK SZOLGÁLATÁBAN

Az infravörös sugárzás sokáig bizonyult rejtélynek a tudomány számára. A tudomány képviselői ugyanis csak az újkorban kezdtek el foglalkozni – az infrasugárzást is magukban foglaló – elektromágneses hullámokkal. Az elektromágneses spektrumot különböző típusú sugarak alkotják. Ezeket a hullám hosszúsága szerint csoportosíthatjuk, amelyek nagysága rendkívüli változatosságot mutathat. Amíg ugyanis az infrahullámok hossza az épületek méretével vetekedik, addig más sugárzás mérete nem nagyobb – az emberi szem számára nem is látható – atommagnál.

TŰHEGYNYI HŐFORRÁSOK

Mivel méretei miatt maga az infrasugárzás nem látható, ezért sokszor sötétsugárzónak is szokták nevezni az infrapaneleket. Az infrapanelek által hasznosított infravörös sugárzás ugyanis mindössze tűhegynyi nagyságú (mikrométeres) hullámokkal írható le. William Herschel felfedezése nyomán azonban közel 200 éve tudjuk már, hogy a láthatatlan sugarakat az élő szövet és az emberi szervezet melegként érzékeli. A 18. század végén született Herschel ugyanis a napfény tanulmányozásával folytatott kísérleteket. A német csillagász arra volt kíváncsi, hogy a Nap különböző színei eltérő mennyiségű hőt szállítanak –e Földünkre. Feltevésének bizonyítására hatalmas prizmát készített, amelynek segítségével színekre tudta bontani az éltető napfényt. Mivel az így képzett színeket – egy elsötétített szobában – kivetítette a falra, így meg tudta mérni azok hőmérsékletét. A kísérlet meglepő eredménnyel zárult. A Nap nem látható színei, vagyis a rövidebb hullámhosszal rendelkező sugarak ugyanis nagyobb hőmérsékletűnek bizonyultak a látható sugaraknál. Néhány heti kísérletezés után így Herschel bizonyítani tudta, hogy az 780 nanométer és 1 milliméter közötti sugarak nyújtják a legtöbb hőt. Az emberi szem számára nem látható fényt pedig infravörös – vagyis vörös alatti – sugárzásnak nevezte el. Az Uránusz bolygó felfedezése mellett, így Herschel az elektromágneses hullámok kutatása területén is áttörést ért el. A láthatatlan sugarak felismerésének köszönhetően pedig az infrapanelek ma is emberek milliói számára biztosíthatnak korszerű, valamint gazdaságos fűtésmegoldást.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Energiaigény

m2

m

Kalkulátor